Portefølje
Jeg er uddannet arkitekt fra Det Kongelige Akademi i København i 2018. Under mine studier bevægede jeg mig fra en æstetisk eksperimenterende tilgang på min bachelor til en praksis- og håndværksorienteret tilgang på min kandidat.
Siden da har jeg arbejdet inden for en række områder: arkitektur, håndværk samt kunst- og udstilling.
Link til: CV
Arbejde i kunst- og udstillingsfeltet: www.jacobklocker.dk
Arbejde med tegning og maleri: @jacobklocker
Hus i Bottna
Projektet er et sommerhus designet til et svensk par. De ønskede et mindre sommerhus i to plan på skovgrunden. Efter flere besøg på stedet og samtaler med bygherren om deres ønsker og drømme samt undersøgelser af landskabets topografi og de naturskønne udsigter mod syd og nordøst, udviklede jeg husets udformning.
Med dette projekt har jeg stræbt efter at skabe en arkitektur, der både henviser til lokale traditioner og er unik. Huset ligger på den svenske vestkyst 150 km nord for Göteborg.
Hus i Bottna
Sverige, Gerlesborg, 2020
En lokal tømrer med eget savværk blev involveret fra starten, hvilket gav os mulighed for at anvende lokalt træ til projektet. Facadebeklædning og synlige konstruktionselementer inde i huset er lavet af lokalt træ, hvoraf en del stammer direkte fra grunden.
Huset står på et punktfundament i beton, som er forankret i klippen. Ovenpå fundamentet ligger en bjælkekonstruktion lavet af 8x8 tommer tømmer. Strøerne i dækket til første sal er synlige. Tagkonstruktionen var en af de mest komplekse dele af projektet, da alle spærene havde forskellige længder. Planerne er symmetriske omkring en centerakse, hvor der står en 8x8 tommer stolpe midt på begge plan.
Hus i Bottna
Eksploderet isometri, plan 0 + 1
Huset ligger med ryggen mod skovbrynet, som primært består af fyr, gran og birk. Foran huset skråner terrænet ned mod en lille lavning, og på den anden side af lavningen står tre mindre bygninger på grunden..
Man når grunden ved at køre af en grussti gennem skoven, og det første, man møder, er husets ryg, facaden består af en stor ensartet flade af lærketræ, brudt af to små vinduer og et højt vindue, der giver udsigt til fyrretræernes lange stammer.
Jeg har været inspireret af landskabets skønhed, muligheden for at bruge lokale materialer og målet om at designe et hus der forener lokal byggetradition med noget særligt.
Hus i Bottna
Situationsmodel
Indslev forsamlingshus
I foråret 2024 arbejdede jeg for tegnestuen Verna under projektet Restaurering og transformation af Indslev forsamlingshus. Det var motiverende at få oplevelsen af, at et forsamlingshus, som så mange andre man normalt ikke ville skænke mange tanker, har en interessant historie, og at bygningen, som er fra 1923, overordnet set var i god stand på grund af den kvalitet, den var opført i. Den er opført i tegl med et ligesidet sadeltag, ligeledes i tegl, har to tværgående fløje og er symmetrisk gennem midteraksen. Den mest problematiske del af bygningen var en tilbygning fra 1950'erne, som havde et dårligt tag og som spolerede den indre rumlige logik.
Indslev forsamlinghus
Indslev, danmark, 2024
Luftfoto, vest opstalt
Indslev forsamlinghus
Snit, stueplan
Udsmykning til Aarhus Arkitekskole
Kaspar Bonnés udsmykning til Aarhus Arkitektskole er designet til den nye bygnings kompromisløse arkitektur på Godsbanen. Kunstværket byder besøgende velkommen ved hovedindgangen i det centrale kantine- og mødeområde. Kunstværket opfordrer til refleksion over de utallige rum, vi færdes i, herunder byrum, institutioner, private hjem og personlige rum, der består af tanker, følelser og menneskelige relationer.
Udsmykning til Aarhus Arkitekskole
Udsmykning af Kaspar Bonnen, Aarhus Arkitektskole, 2022
Som arkitekt på projektet samarbejdede jeg med Bonné om at udvikle konceptskitser og visualiseringer af projektet. Jeg designede også de 28 lærreder, der udgør de tre malerier, og sikrede, at de skabte en dialog mellem arkitekturen og kunstværkets tema. Derudover var jeg ansvarlig for installationen af kunstværket.
Projektet blev doneret af Ny Carlsberg Fondet og udviklet i samarbejde med Arkitektskolen Aarhus og Ny Carlsberg Fondet.
Udsmykning til Aarhus Arkitekskole
Opstalt, øst væg
Installation til Viborg Kunsthal
Signe Guttormsens installationen Gaps of Ease er en rumlig repræsentation af det urbane liv og den måde, hvorpå det byggede miljø former vores møder med os selv og andre. Den består af en labyrintisk struktur af stål og lys, med vægge lavet af lodrette persienner i forskellige materialer og gennemsigtigheder.
Installation til Viborg Kunsthal
Installation af Signe Guttormsen, Viborg Kunsthal, 2022
Som arkitekt på projektet arbejdede jeg tæt sammen med Guttormsen for at designe og stålkonstruktionerne der udgør den rumlige installation. Jeg omsatte designet til et tegningssæt og arbejdet blev udført af en smed.
Installation til Viborg Kunsthal
Produktionstegninger
Udstillinger på Den Sorte Diamant
Jeg har arbejdet som udstillingsarkitekt på Den Sorte Diamant fra 2021-24 og været med til at skabe en række udstillinger. Læs nærme om disse projekter på min hjemmeside: www.jacobklocker.dk
Udstillinger på den Sorte Diamant
Dansestudiet i Rörane
Over nogle somre i 2016-17 deltog jeg i design og opførelse af et dansestudie i en lade i Sverige. Dette sted og de oplevelser, jeg havde her, blev en katalysator for mit afgangsprojekt, beskrevet nedenfor. Jeg havde oplevelsen af at se visionen for et projekt udfolde sig gennem samtale, design, frembringelse af tømmer og byggearbejdet, som en oplevelse af fællesskab.
Dansestudiet i Rörane
Gerlesborg, Sverige, 2016
Site, isometri af ladens bjælkekonstruktion, opstalter
Bygherren initierede projektet i efteråret 2015 for at skabe et dansestudie. Følgende vinter blev der fældet træer i de omkringliggende skove, som blev forarbejdet på et lokalt savværk. Sommeren 2016 inviterede jeg nogle af mine venner, og vi arbejdede på projektet i nogle uger. Vi rettede fundamentsten op, satte bundremmen i vater, lagde nyt bjælkelag og påbegyndte konstruktionen af det indre rum. Vi åbnede facaden og byggede vinduer fra bunden.
Dansestudiet i Rörane
Processbilleder
I dag bliver studiet især brugt til indspilninger og koncerter, da det viste sig, at rummet har en virkelig god akustik. I forår og sommeren 2024 afholdes der en række jazzkoncerter med både svenske og internationale jazzartister.
Afgangsprojekt
Projektet 'Et tidsbegrænset kunstnerfællesskab' tager udgangspunkt i forskellige tilstande, ambitioner og drømme: autonomi, medbestemmelse, fællesskab, holistisk proces, økologi, simplicitet og mødet mellem liv, kunst og arkitektur, samt tid til at opleve.
I projektet beskriver jeg, hvordan en typisk svensk landejendom over tid transformeres til et kunstnerfællesskab med værksteder, boenheder, fællesrum og udstillingslokaler. Jeg forsøgte både at være helt tæt på detaljen og have et mere overordnet perspektiv i projektet.
Afgangsprojekt
Det Kongelige Akademi, 2018
Sitemodel
Linoleumstryk blev en vigtig visuel komponent i projektet. Jeg brugte dem til at visualisere de endelige rumligheder i projektet og til at undersøge landskabets og mine referencers typologiske kvaliteter.
Afgangsprojekt
Linoleumstryk
De to oprindelige bebyggelser på sitet stammer begge fra starten af forrige århundrede. Et 110 kvm stort beboelseshus i to etager, med en hvidmalet 'en på to', og et vindfang ved begge indgange. Derudover en 340 kvm stor rød lade, med tørreafsnit, sektioner i to etager og et savværk.
Afgangsprojekt
Registrering
En tredje bygning tilføjes, som rummer beboelsesenheder, køkken og spisesal. Den er tænkt som en hybrid mellem de to oprindelige bygninger. Mellem de tre bygninger begynder et gårdrum at tegne sig, og de to oprindelige bygninger frigøres fra deres tidligere funktioner.
Afgangsprojekt
Ny længe - opstalt, tværsnit, plan
Transformationen af det oprindelige beboelseshus resulterer i et mindre udstillingsrum omgivet af bibliotek og læseområder. Huset nedbrydes langsomt indefra.
Afgangsprojekt
Det oprindelige beboelseshus
Sitet ligger på den svenske vestkyst i Bohus-området, præget af stejle, afrundede, røde klipper, små landbrug, græsarealer og skov. Det er et faktisk sted, som jeg havde adgang til, og jeg tilbragte en del af projekttiden på stedet, hvor jeg manuelt registrerede højdekurver, klipper og træer. Jeg undersøgte også stedet fotografisk og fandt dermed steder og udsigter, som jeg iscenesatte gennem arkitekturen.
Afgangsprojekt
Overordnede programmer, kartografi
Jeg brugte håndtegning til at udvikle programmer og detaljer og forsøgte at skabe kompleksitet gennem en sammensætning af simple rumligeheder og komponenter.
Afgangsprojekt
Skitser
Et sidste element til udvikling af projektet var tre 1:10 modeludsnit af de tre bygninger. Her arbejdede jeg med tektonikken i indsættelserne. Ovenstående er et udsnittet af det oprindelige beboelseshus, hvor man ser udstillingsrummet som kan åbnes op mod landskabet.
Afgangsprojekt
1:10 model, transformation af beboelseshus
Andre studieprojekter
På kandidatprogrammet Kunst og Arkitektur på Det Kongelige Akademi blev en tredjedel af studiet brugt på faget Poetik, hvor vi læste arkitekturteoretiske tekster og skrev vores egne mindre bogværker. Jeg dykkede ned i Donald Judd's projekt i Marfa og hans kritik af kapitalismen i 'A Good Lamp is Hard to Find', som ligger i forlængelse af Heidegger's tekster som 'Kunstværkets Oprindelse', 'Spørgsmålet om Teknikken' og 'At Bo, Bygge og Tænke'. Jeg kombinerede disse tanker med mine egne oplevelser af, hvordan en involvering i en holistisk arkitektonisk proces kan være berigende og meningsfuld.
Andre studieprojekter
Tre bøger
Kandidat - Kunst og Arkitektur, Det Kongelige Akademi, 2016-18
Andre studieprojekter
Almenenyttig bolig - Titanhus
Kandidat - Kunst og Arkitektur 3. semester, 2017
Almenenyttig boliger - Titanhus, var mit tredjesemester projekt på kandidaten Kunst og Arkitektur i semestret 'Almennyttig bolig 1:1'.
Andre studieprojekter
Almenenyttig bolig - Titanhus
1:20 model af 4 værelses bolig,1:1 model
Andre studieprojekter
Rum og Tid, bachelorafd. 2011-13
Collage af Carlsbergbyen, workshop med Bijoy Jain, undersøgende tegningsmetode
Andre projekter
I efteråret 2023 opholdt jeg mig en måned på Det Danske Institut i Athen med det formål at lave illustrationer til en science fiction-roman samt at opleve byens antikke sites og samtidskunstscene. Jeg er optaget af fortællingen om antikken set i lyset af vores egen civilisation som kontekst.
Andre projekter
Studieophold - Det Danske Institut i Athen, 2023
Tegning og maleri har altid været en del af mit arbejde. Det er et sted, hvor jeg kan afprøve ideer og tanker samt arbejde med æstetik og koncepter i en isoleret form og bare nyde at skabe. Se mere af dette arbejde på min Instagram.
VA11A er et kontorfællesskab for folk inden for forskellige kreative discipliner. Efter min afgang fra arkitektskolen var jeg med til at starte op på Amager på adressen Ved Amagerbanen 11A i efteråret 2018. Med ønsket om at bevare et sammenhold og fællesskab samt at arbejde på tværs af fagligheder og stå sammen i processen efter studiet, hvor man søger at definere, hvad ens videre vej skal være.
Andre projekter
Kontorfællesskabet VA11A
Amager, 2018-20